Nederlandse man heeft lage kinderwens

Uit een onderzoek van Discovery Channel naar de kinderwens van mannen in Europa, blijkt dat die bij de Nederlandse man het laagst is. Werk, vriendschappen en reizen staan veel hoger op de lijst dan kinderen krijgen. Daarnaast wil de Nederlandse man ook zeker weten dat hij toe is aan kinderen en bovendien wil hij een betere vader zijn dan zijn eigen vader. De tv-zender concludeert dat Nederlandse mannen zich niet graag settelt.

Algemeen directeur van Discovery Channel, Jochem de Jong, vindt de uitkomsten van het onderzoek opvallend. "Zeker als je bedenkt dat dit land in rap tempo vergrijst en de politiek het gezin als hoeksteen van de samenleving promoot. Minister Rouvoet heeft zelfs gezegd dat we meer kinderen moeten krijgen, maar de mannen die deze gezinnen moeten stichten zien dat heel lang niet als hun topprioriteit."

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek onderschrijven dat mannen op steeds hogere leeftijd vader worden. In 1985 had nog geen vijf procent van de pas geboren kinderen een vader van boven de veertig jaar. Amper twintig jaar later is dit percentage gestegen tot 14,8 procent.

Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin zegt dat het gezinsbeleid niet aanspoort tot het krijgen van meer kinderen, maar wel om eerder aan kinderen te beginnen. "Wel heb ik aandacht gevraagd voor de medische risico's van uitgesteld moederschap, zoals hogere kans op borstkanker en kinderen met aangeboren afwijkingen. Het zou goed zijn als de Nederlandse man zich ook van die risico's bewust wordt en dat meeweegt in zijn keuzes."