Chinese politie schiet verdachten dood

De Chinese politie heeft zes mensen doodgeschoten die werden verdacht van betrokkenheid bij aanslagen die deze maand werden gepleegd in de provincie Xinjiang. Het persbureau Xinhua meldt dat de verdachten werden doodgeschoten toen ze zich met geweld verzetten tegen hun arrestatie, maar volgens een organisatie van Oejgoerse ballingen werden de verdachten omgebracht nadat ze zich hadden overgegeven.

Drie verdachten raakten gewond en zijn gearresteerd en een van hen overleed later in het ziekenhuis, meldde vandaag de krant van de Chinese communistische partij, het Volksdagblad. Ook een politieman raakte gewond.

De politie dreef de verdachten, Oejgoeren, vrijdagavond in het nauw in een maisveld in de buurt van de stad Kashgar. Volgens Xinhua vielen de met messen gewapende verdachten de politie aan, maar volgens het in Duitsland gevestigde Oejgoerse Wereldcongres gaven de verdachten zich zonder verzet over, toen ze daartoe via een luidspreker werden opgeroepen. Nadat ze zich hadden overgegeven zou de politie de verdachten met halfautomatische geweren onder vuur hebben genomen.

In Xinjiang vielen in augustus bij een reeks aanslagen 33 doden. De oorspronkelijke bewoners van Xinjiang, etnisch-Turkse Oejgoeren, verzetten zich al bijna zestig jaar tegen de overheersing van de communisten. In juli dreigde een groep Oejgoeren uit Pakistan aanslagen te zullen plegen tijdens de Olympische Spelen.