Amerikaan wilde Jezus vermoorden

Eerder deze maand hebben de politie en de ouders van de Amerikaanse tiener Ryan Schallenberger een bomaanslag verijdeld, die de jongen op zijn school wilde plegen. Nu is er ook bekend gemaakt waarom de jongeman precies een bom wilde laten ontploffen. Uit het psychiatrisch rapport dat is vrijgegeven, blijkt dat het de bedoeling was dat hij zelf bij de aanslag om het leven zou komen, zodat hij vervolgens in de hemel Jezus zou kunnen doden.

Een en ander heeft de politie kunnen lezen in een dagboek dat Schallenberger bijhield. Het blijkt dat de jongen al ruim een jaar de bomaanslag voorbereidde. De ouders van Ryan schakelden de politie in toen er een pakketje met vijf kilo ammoniumnitraat bij hun huis werd afgeleverd en toen zij daarop het dagboek vonden, waarin de plannen voor de aanslag stonden beschreven. De politie vond vervolgens in Ryans kamer genoeg andere spullen, waarmee een aanslag kon worden gepleegd. Er werd ook een afscheidsbandje gevonden, met nogmaals de reden voor de aanslag.

Het psychiatrisch rapport beschrijft verder dat de tiener al langer problemen had. Zo belde zijn moeder ooit met het alarmnummer dat haar zoon met zijn hoofd tegen de muur beukte en dat hij dreigde agenten neer te schieten als die zouden verschijnen.

Wanneer Ryan de bom tot ontploffing had kunnen brengen, zouden er zeker veel slachtoffers zijn gevallen. De aanslag op een federaal gebouw in Oklahoma City, die in 1995 aan 168 mensen het leven kostte, werd ook met behulp van ammoniumnitraat gepleegd.