Nederlandse 'Hitler-kloon' roemt Hitler

Hitler-fetisjist Stefan Wijkamp uit Oosterbeek heeft zaterdagmiddag tijdens een demonstratie in Zoetermeer een lofrede gehouden over de Führer van het Derde Rijk. Ten overstaan van zijn nazivriendjes roemde Wijkamp Hitler als een groot man met geweldige ideeën. Hij betreurde dat Duitsland de Tweede Wereldoorlog heeft verloren.

Tijdens de betoging waarvoor een vergunning was verleend en die verder zonder incidenten verliep, trokken zo'n veertig volledig in het zwart gehulde jongeren met vlaggen en spandoeken door de wijk Rokkeveen om hun ongenoegen te uiten over het harde optreden van de gemeente Zoetermeer tegen extreem-rechts. Tijdens de tocht riepen ze leuzen als ''Zoetermeer is onze stad'', ''Hier marcheert het Zoetermeers verzet'' en ''Wir sind immer noch da''.

De politie greep tijdens de toespraak van Wijkamp niet in. Volgens een woordvoerder viel de toespraak op een Zoetermeers parkeerterrein binnen de vrijheid van meningsuiting. Ook speelde mee dat alleen de eigen aanhang aanwezig was.

Veel agenten die aanwezig waren bij het protest, walgden van de toespraak. Ze liepen demonstratief naar een ander gedeelte van het terrein, zodat ze de nazistische vuilbekkerij van Wijkmap niet hoefden aan te horen.

Lommel
Wijkamp kwam eerder dit jaar nog in het nieuws toen hij in Belgische Lommel, tijdens een bijeenkomst van het extreemrechtse Blood & Honour voor gesneuvelde SS'ers uit de Tweede Wereldoorlog, neonazistische toespraken hield. Daarvoor wacht hem mogelijk nog vervolging.

Stefan Wijkamp is in Nederland geen onbekende. Hoewel hij in zijn woonplaats Oosterbeek redelijk anoniem door het leven gaat, wordt hij geregeld gespot op extreem-rechtse bijeenkomsten. De antifascistische onderzoeksgroep Kafka heeft al jaren een internetpagina aan hem gewijd.

Met dank aan wormwood voor de submit.