Neo-nazi's boos over foto's op internet

Icoon BinnenlandsTwee neo-nazi's die begin dit jaar in Uitgeest betrokken waren bij een vechtpartij met linkse activisten van AFA, eisen dat hun foto's worden verwijderd van internet. Marcel D. uit Zwanenburg en Erik de G. uit IJmuiden hebben daartoe een advocaat ingeschakeld.

Ze richten hun pijlen vooral op de linkse actiesite Indymedia, waar onder een bericht over die vechtpartij naast diverse foto's ook hun volledige namen staan vermeld. Die worden genoemd in reacties onder dat bericht.

Indymedia heeft laten weten er niet over te piekeren om foto's te verwijderen. Het portretrecht gaat volgens de site in dit geval niet op. ''Hier is een algemeen belang gediend. Het gaat om een openbare demonstratie. De mannen op de foto's spelen zichzelf in de kaart door bij zo'n demonstratie klappen uit te delen. Je weet dat dat een mediagevoelig evenement is. Dan moet je ook niet vreemd opkijken dat er foto's worden gemaakt.''

Dat Indymedia de volledige naam van de verdachten bij de foto's laat staan, moet ook kunnen meent de site. ''Het zijn bekende personen, nadat ze zelf meewerkten aan een artikel in de Nieuwe Revu. En ze zijn ook elders op internet met foto's en naam te vinden.''

De foto's zijn voorzover bekend genomen door een anoniem persoon. Indymedia heeft het over 'een bezoeker' van de site. De website zegt verder altijd zo min mogelijk gegevens van sitebezoekers bij te houden.

De vechtpartij in Uitgeest brak indertijd uit toen leden van de extreemrechtse groepering Blood and Honour Nederland de wacht hielden bij een vergadering van de Nationalistische Volksbeweging (NVB). Ze sloegen naar verluidt met knuppels, boksbeugels en ploertendoders in op zo'n honderd actievoerders van de Antifascistische Aktie (AFA) die de vergadering wilden verstoren. De foto onder dit bericht stond toen ook bij de berichtgeving daarover op FOK!.

Binnenkort dient een rechtszaak over de vechtpartij.