Polen vissen onze wateren leeg

Icoon BinnenlandsTienduizenden Polen die naar Nederland zijn gekomen om hier te werken, vissen in hun vrije tijd de Nederlandse wateren leeg. Hengelsportverenigingen uit het hele land hebben aan de bel getrokken bij de overkoepelende organisatie Sportvisserij Nederland.

Juul Steyn, woordvoerder van de organisatie verklaarde vandaag: "De Polen hebben een andere ethiek en eetcultuur en houden zich niet aan de regels". Er is inmiddels een Poolse vertaling gemaakt van de visvoorschriften omdat de situatie zo alarmerend is.

Controleurs en agenten worden op het hoofdkantoor in Bilthoven bijgeschoold om misstanden op te sporen. Nederlanders vissen vooral voor de hobby, na de vangst wordt de vis weer teruggezet. Polen vissen vooral uit economisch motief zo constateert Steyn.

De problemen zijn begonnen aan de oostgrens. Omdat de controles daar als eerste werden aangescherpt verplaatsten de misstanden zich naar de rest van Nederland. Dit zegt Ed Piek, werkzaam bij de Hengelsportfederatie Oost. "Bovendien zijn laagdrempelige dag- en weekvergunningen vervangen door een jaarlidmaatschap en zijn de visregels vertaald in het Pools en Russisch.".

Piek zegt dat het moeilijk is vast te stellen of de Polen alleen voor eigen consumptie vissen, of dat zij de vis ook verhandelen. Dit gebeurde laatst wel in De Berkel bij Eibergen. Hier werd met een sleepnet vis opgehaald. Bij de Hengelsportfederatie Oost zijn in totaal 76 verenigingen aangesloten met tezamen 60.000 leden.

Met dank aan Djakson voor de submit.