'Oplevering eerste superjumbo Airbus op schema'

Icoon Vervoer De levering van de eerste Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig in de wereld, staat nog steeds gepland voor het einde van dit jaar. Dat zei EADS-topman Rüdiger Grube tegen de Duitse krant Welt am Sonntag. EADS is het Europese moederbedrijf van de vliegtuigfabrikant Airbus.

De bouw van de superjumbo, die plaats biedt aan 555 reizigers, heeft in de afgelopen jaren fors vertraging opgelopen. Dit kwam onder meer door ruzie in de top van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS en technische problemen zoals de bedrading van het toestel. Onlangs waarschuwde de nieuwe Airbus-baas Thomas Enders voor mogelijke nieuwe problemen bij het prestigeproject.

"We liggen op schema met het oplossen van de problemen die we met de A380 hadden," zei Grube zondag tegen de Duitse krant. "Nog dit jaar leveren we het eerste exemplaar aan Singapore Airlines." De luchtvaartmaatschappij is de eerste in de wereld die commercieel gaat vliegen met het toestel.

Airbus voert een fel gevecht met de Amerikaanse concurrent Boeing om de gunst van luchtvaartmaatschappijen. Het dubbeldekstoestel A380 moet gaan concurreren met de Boeing 747. Ook is Airbus bezig met de ontwikkeling van een ander toestel, de A350. Dit langeafstandstoestel is een slag kleiner dan de A380 en moet gaan concurreren met de nieuwe Dreamliner van Boeing.