Duitsland: Europees leger nodig

Icoon Europa De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier stelt dat er een Europees leger moet komen. "Op de lange termijn streven wij naar een Europees leger, die het Europese veiligheids- en defensiebeleid ondersteunt", aldus de sociaal-democraat. De minister krijgt bijval van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "We hebben een Europees leger nodig".

Er zijn steeds meer geluiden in Europa te horen dat er een Europees leger moet komen. Ook de Belgische premier Guy Verhofstadt en de Poolse president Lech Kaczynski steunen de oproep voor een Europees leger. Deze zou meer macht hebben dan de afzonderlijke legers van de lidstaten. Ook zou een Europees leger een tegenwicht kunnen zijn voor het Amerikaanse leger. Momenteel kan de EU alleen NAVO-troepen optrommelen, maar is er geen eigen leger voorhanden.

Tevens heeft Duitsland aangegeven het Amerikaanse anti-raketschild in Polen en TsjechiŽ te willen steunen. Het zou Europa moeten beschermen tegen proliferatie, massavernietigingswapens en terrorisme. Wel vindt Duitsland dat stricte coŲrdinatie met de NAVO en Rusland noodzakelijk is. Ook zal er een raketschild in het zuiden van Europa moeten komen, omdat met het huidige plan alleen Noord- en Centraal-Europa beschermd zijn.

In 1952 was het idee van een Europese Defensie Gemeenschap al in een vergevorderd stadium. Alle zes lidstaten hadden het verdrag ter oprichting hiervan al ondertekend. Het Franse parlement stemde uiteindelijk tegen, waardoor het Europese leger er nooit gekomen is. In 2003 waren Duitsland en Frankrijk opnieuw tegen het Europese leger.