Meer weten over eiwitten vouwen met je computer

Icoon DigitalVeel mensen doen dit jaar weer mee aan de 'stampede'. Daarbij storten honderden mensen zich tijdelijk op één project om de Dutch Power Cows (DPC) flink omhoog te stuwen. Een heleboel mensen stellen hun thuiscomputer beschikbaar om berekeningen op uit te voeren. Vorig jaar deden er veel mensen mee en ook dit jaar worden er veel deelnames verwacht.

Ongeveer één keer per jaar wordt er een zogenaamde 'stampede' georganiseerd. Dit houdt in dat alle leden van DPC zich gaan richten op één rekenproject, om zo de 'concurrentie' te verslaan. Tegelijkertijd worden wetenschappers geholpen met hun onderzoek; een win-win situatie dus.

Dit jaar is er gekozen voor het project Folding@Home. Dit project heeft als doel meer te weten komen over eiwitten, met name over wat ze doen en hoe ze vouwen (folding). Eiwitten zijn de werkpaarden van het lichaam, maar voordat ze kunnen werken moeten ze zich op een bepaalde manier rangschikken, het zogenaamde ordenen of: vouwen. Dit vouwen is fundamenteel voor alle biologische wezens, maar voor de mens eigenlijk bijna een compleet mysterie. Dit vouwen gebeurt constant in het lichaam, maar het gebeurt wel eens dat dit misgaat, het zogenaamde misvouwen. Soms is er niets aan de hand als dat gebeurt maar het kan ook gebeuren dat het grote gevolgen heeft. Een aantal ziekten zijn gerelateerd aan dit misvouwen, bijvoorbeeld Alzheimer, BSE (Bovine Spongiform Encephalopathy, ofwel gekke koeien ziekte), CJD (Creuzfeldt-Jakob Disease), ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) en Parkinson.

De stuwende kracht achter de stampede wordt geleverd door DPC, een team dat aan diverse rekenprojecten meedoet en dat je wellicht kent van Tweakers. Alles in deze projecten wordt gedaan met een programma dat berekeningen uitvoert op de momenten dat de processor niet actief wordt gebruikt. De computer wordt er dus niet langzamer van.

Zelf mee doen?
Uitgebreide instructies over hoe je mee kunt doen kun je hier vinden. Daar staat alles netjes uitgelegd.