Quick Boys zet relschoppers club uit

VoetbalDe groep aanhangers van voetbalclub Quick Boys uit Katwijk die zaterdag een grote vechtpartij veroorzaakten in Spakenburg, worden geschorst als clublid en zijn niet meer welkom bij voetbalwedstrijden van Quick Boys. Dat heeft de voorzitter van de club laten weten.

Gisteren zaten nog negen mensen in arrest voor de rellen. Allen afkomstig uit Katwijk in de leeftijd van 19 tot 32 jaar.

In totaal bestond de groep relschoppers uit zo'n 50 personen. Na de voetbalwedstrijd IJsselmeervogels-Quick Boys, in de Hoofdklasse B van het zaterdagamateurvoetbal, bestromden zij een sporthal waar een besloten feest voor IJsselmeervogels-fans aan de gang was. In de hal, waar ook kinderen aanwezig waren, sloeg de vlam in de pan. Tientallen supporters gingen met elkaar op de vuist, en Katwijkers vernielden met stalen pijpen ramen en meubilair. Daarbij vielen diverse gewonden.

Burgemeester Melis en het bestuur van IJsselmeervogels spreken van ''de ergste rellen in het amateurvoetbal ooit''. Volgens hen arriveerden zaterdag aan het eind van de ochtend al de eerste bussen uit Katwijk met dronken supporters, die huishielden op de weekmarkt in het centrum van Spakenburg. Om de problemen in de hand te houden, is besloten ze toch op het sportcomplex toe te laten. Tijdens de wedstrijd, die in 1-1 eindigde, bleef het redelijk rustig. Daarna ontstonden de vechtpartijen.

Voorzitter Jaap Kuijt van Quick Boys noemt de gebeurtenissen ''dramatisch voor de voetbalsport'' en belooft dat er gepaste maatregelen worden genomen tegen de relschoppers. Jan Heijnen van IJsselmeervogels spreekt van een maatschappelijk probleem. ''Dit zijn mensen die maar ťťn doel hebben: de zaak verzieken. Dat is ze goed gelukt.'' De rellen staan volgens hem los van het amateurvoetbal. ''Als ze de zaak niet zouden kunnen verstieren bij het voetbal, dan doen ze het wel bij tafeltennis.''