Blunder VN-chef standpunt doodstraf
Ki-Moon zei, gevraagd naar zijn mening over de executie van Saddam Hussein, dat de doodstraf een zaak van de landen afzonderlijk is. Het standpunt van de VN is echter dat men altijd tegen de doodstraf is. Ki-Moons voorganger Kofi Annan gaf in dergelijke kwesties altijd wel het VN-standpunt weer. Zuid-Korea, het vaderland van Ban Ki- moon, kent overigens de doodstraf nog. Hetgeen kan verklaren waarom Ki-Moon tot zijn uitspraak kwam.
Moratorium
Italië pleitte gisteren, als één van de tien nieuwe tijdelijke leden van de Veiligheidsraad, voor een wereldwijd moratorium (tijdelijke ban) op de doodstraf. De afgelopen decennia is het aantal landen dat de doodstraf toepast al drastisch geslonken.
Volgens Amnesty International hadden in 1977 nog maar 16 landen de doodstraf afgeschaft. Dertig jaar later is dit aantal gestegen naar 88. Sinds 1990 hebben 40 landen de straf afgeschaft waaronder Turkije, Canada, de Filipijnen en Ivoorkust.
De meeste doodstraffen worden uitgevoerd in China, de VS, Saudi-Arabië en Iran. Deze vier zijn verantwoordelijk voor 94% van alle terechtstellingen. In 2005 werden in 22 landen mensen ter dood gebracht na een gerechtelijke uitspraak.
Het meest voorkomend zijn het vuurpeleton, ophanging, elektrocutie en een dodelijke injectie. In twee landen, Afghanistan en Iran, vindt steniging plaats en in Saudi-Arabië worden veroordeelden onthoofd.