Teleportatie een (kleine) stap dichterbij

Het zal nog wel even duren voordat we van de ene plek naar de andere kunnen teleporteren zoals we in de tv serie "Star Trek" kunnen zien, maar vandaag zijn wetenschappers toch een stukje dichterbij gekomen. In het Niels Bohr Instituut in Kopenhagen zijn geleerden er namelijk in geslaagd om een zeer klein stukje materie te "verplaatsen" door de informatie over de materie middels licht naar een andere locatie te brengen.

In het verleden hebben geleerden al eens een enkel foton (lichtdeeltje) en een enkel atoom verplaatst, maar het ging in beide gevallen slechts om een afstand die slechts een fractie van een millimeter was. De Denen hebben een macroscopisch blokje materie weten om te vormen naar pure informatie. De informatie werd vervolgens via een lichtbundel naar een halve meter verderop gestuurd.

De techniek achter de teleportatie is gebaseerd op kwantummechanica, en de eigenschappen van kwantummechanica die het mogelijk maken om informatie vast te houden in een lichtbundel. Volgens Professor Eugene Polzik verschilt kwantuminformatie van normale informatie omdat het niet kan worden gemeten. Kwantuminformatie zou ook onvoorwaardelijk veilig zijn, omdat het niet kan worden afgeluisterd.

Het versturen van de informatie middels kwantummechanica is een belangrijke stap in de ontwikkeling van teleportatie en kwantummechanica in het algemeen. De ontdekkingen van het Deense team kunnen ook gebruikt worden voor het versturen van informatie binnen een nu nog theoretische kwantumcomputer.

Hoewel deze ontwikkeling een doorbraak is in de kwantummechanica en teleportatietechnieken, is transporteren zoals we in "Star Trek" zien, voorlopig echt nog niet aan de orde. We zullen dus nog eventjes moeten wachten voor dat we de beroemde zin "Beam me up, Scotty" ook in het echt zullen kunnen gebruiken.


Beam us up, Scotty!