'Holleeder wilde prins Bernhard ontvoeren'

MisdaadVolgens de in april van dit jaar doodgeschoten Thomas van der Bijl hebben Heineken-kidnappers Willem Holleeder en Cor van Hout in de jaren tachtig op het punt gestaan prins Bernhard te ontvoeren. Van der Bijl heeft in de maanden voor zijn liquidatie uitvoerig met de nationale recherche gesproken. De Telegraaf heeft de hand gelegd op vijf zeer uitvoerige verklaringen en heeft die vandaag online gezet.

Van der Bijl was een goede vriend van de Heineken-ontvoerders. Hij blijkt het losgeld van de Heinekenontvoering dat niet door de politie kon worden getraceerd, circa 7 miljoen gulden, voor de kidnappers te hebben opgegraven in een bos bij Parijs. Heineken-ontvoerder Frans Meijer hield de politie altijd voor dat hij dat geld op het strand verbrand had.

Volgens Van der Bijl werd hij de laatste jaren echter, net als de eveneens geliquideerde Willem Endstra en Cees Houtman, afgeperst en mishandeld door Holleeder. Zo zou Van der Bijl door handlangers van Holleeder zijn mishandeld bij zijn strandpaviljoen Venice Beach in Zandvoort en diens Amsterdamse café De Hallen.

Van der Bijl verklaarde verder uitvoerig over de moordaanslagen op Cor van Hout, Gijs van Dam jr., Sam Klepper, John Mieremet, Cees Houtman en Willem Endstra. Zelf werd Van der Bijl op 20 april op klaarlichte dag geliquideerd in zijn eigen café De Hallen. In die zaak zit inmiddels wel een verdachte vast.

-
Link: De verklaringen van Thomas van der Bijl (.pdf-bestand, 5,34 Mb.).