Topcrimineel Dino S. weer vrij

MisdaadDe Amsterdamse justitie heeft vandaag de Joegoslaaf Dino S. opgepakt. Deze vermeende rechterhand van topcrimineel Willem Holleeder is aangehouden in verband met het zogeheten Vancouveronderzoek. Dat is gericht op het lekken van gevoelige informatie door een rechercheur van de Nationale Recherche naar onder meer de Hells Angels en kopstukken uit de hoofdstedelijke onderwereld. In het kader van dat onderzoek zitten al twee man vast: rechercheur Jacques K. van de Nationale Recherche en Hans van E., voormalig rechercheur van de Amsterdamse politie.

Volgens de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra is Dino S. overigens veel meer dan de rechterhand van Holleeder. ''Dino..., dat is dus de koning van de onderwereld'', aldus Endstra in een van zijn geheime gesprekken met de politie. Dino S. was volgens de vastgoedmagnaat zelfs ''de gevaarlijkste'' uit de groep van Holleeder.

Toen Holleeder en een aantal medeverdachten eind januari werden opgepakt, vroegen vele betrokkenen zich af waarom S. buiten schot bleef en tot dusver is gebleven. Voorlopig wordt S. alleen vastgehouden voor de Vancouverzaak en niet voor lidmaatschap van de groep Holleeder.

Update 02:56
En afgelopen avond is Dino S. na verhoor al weer vrijgelaten. Maar volgens de Amsterdamse persofficier van justitie blijft S. wel een verdachte.