Graz verwijdert Schwarzenegger van stadion

Nood-kloon had ons via de nieuws-submit te melden:

Arnold SchwarzeneggerHet bestuur van de Oostenrijkse stad Graz heeft in de nacht van zondag op maandag de naam Arnold Schwarzenegger van het plaatselijke stadion gehaald. De actie volgt op een schrijven van de gouverneur, die zijn toestemming voor het gebruik van de naam introk. Schwarzenegger was beledigd door een discussie over de naam, die ontstond nadat hij een gratieverzoek voor de terdoodveroordeelde 'Tookie' Williams had afgewezen.

Het stadion werd in 1997 hernoemd naar de tot Amerikaan genaturaliseerde politicus en filmster van Oostenrijkse komaf, die in een dorpje in de buurt van Graz is geboren. De demontage maakt een voorlopig einde aan heftige discussies over wie het recht had de naam van het stadion te laten verwijderen, de gemeente of Schwarzenegger. Met de snelle actie -in het holst van nacht en tijdens de kerstdagen- lijkt de gemeente zo min mogelijk aandacht te hebben willen trekken. Overigens ontstond er in februari 2004 ook al discussie over het stadion, nadat gouverneur Schwarzenegger weigerde een terdoodveroordeelde gratie te verlenen.

De voetbalclubs van Graz, SK Sturm Graz en Grazer AK, zijn niet ongelukkig over de verwijdering van de naam. Ze hopen een daadkrachtige sponsor te interesseren om de naam van het stadion te kopen. Vooralsnog is de sportarena hernoemd naar 'Stadion Graz-Liebenau', naar de wijk waarin het ligt.

Arnold Schwarzenegger Stadion
Stadion Graz-Liebenau