Plan voor 250 tbs'ers in woonwijken

spookymanus had ons via de nieuws-submit te melden:

De Regionale Instellingen Beschermende Woonvormen (RIBW Alliantie) willen 250 tbs-patiënten laten wonen in woonwijken. De RIBW's vangen sinds de jaren 90 geregeld tbs-veroordeelden op. Nu bieden 14 van de 36 RIBW's aan 60 tbs-veroordeelden opvang.

Jan-Willem van Zuthem van de Alliantie zegt in het Algemeen Dagblad: ''We willen huizen oprichten in tien steden, verspreid over Nederland. Daar kunnen we de patiënten zo nodig 24 uur per dag bewaken. Het risico dat ze opnieuw een verschrikkelijke daad begaan, is daardoor nihil.'' In heel Nederland wonen al jaren tbs'ers in opvanghuizen, maar uitvoering van het plan van de RIWB Alliantie zou een verdriedubbeling betekenen; van 120 naar 350. Deze patiënten zijn nog niet uitbehandeld en kunnen dus nog steeds gevaarlijk zijn.

Justitie kampt met een groot tekort aan plaatsen in tbs-klinieken. Psychiaters en psychologen kwamen tot die conclusie nadat ze de ruim 1.600 patiënten in de klinieken hadden doorgelicht dat 250 tbs'ers onder streng toezicht naar woonwijken zouden kunnen verhuizen.

De Geestelijke Gezondheidszorg Nederland (GGZN) vindt het onwenselijk om 250 tbs-patiënten te huisvesten in woonwijken. Dat is volgens de GGZN onverantwoord: ''Hooguit enkele tientallen van deze patiënten zijn toe aan de vrijheid van een beschermde woning. De instellingen voor beschermd wonen bieden namelijk een heel lichte vorm van zorg. De meeste tbs'ers moeten 24 uur per dag onder toezicht staan op een afgesloten terrein van een psychiatrisch ziekenhuis''

Minister Piet Hein Donner van Justitie heeft nog niet op het voorstel van de RIBW's gereageerd.