Spaans pardon voor 600.000 illegalen

Aka-Zigor had ons via de nieuws-submit te melden:

Spaanse illegale immigranten hebben tot vanavond 9 uur de mogelijkheid een wettelijke verblijfsstatus te krijgen. Ruim zeshonderdduizend van de naar schatting anderhalf miljoen illegalen in Spanje maken gebruik van de generaal pardonregeling. De regering had achthonderduizend mensen verwacht.

De illegalen, oftewel 'sin papeles' (zonder papieren), hadden drie maanden de tijd om zich een legale status te verwerven. Ze moeten zich melden bij de vreemdelingenkantoren en aan drie eisen voldoen: ze moeten aantonen dat ze vóór 8 augustus 2004 al in Spanje woonden, dat ze vast werk hebben en dat ze geen crimineel verleden hebben.

De regering-Zapatero wil met de pardonregeling niet alleen een eind maken aan de vaak onmenselijke situatie waarin de illegalen leven, ook wil ze de omvangrijke zwarte economie van Spanje aanpakken. Vooral in de land- en tuinbouw en de constructie werken veel zwartwerkers. Ondernemers, die nog steeds gebruik zullen maken van zwartwerkers, zullen zwaarder gestraft worden.

Andere Europese landen zijn niet echt blij met de maatregel. Minister van Integratie Rita Verdonk bekritiseerde al eerder het Spaanse beleid. Ze vreest voor een aanzuigende werking. Madrid ontkent dit, maar in 2004 zijn er 657.000 buitenlanders naar Spanje gekomen en is Spanje in 2004 immigratieland nummer één in Europa. De meeste immigranten blijven wel in Spanje.

De Spanjaarden zijn over het algemeen positief over hun nieuwe burgers. De Spaanse bevolking vergrijst in rap tempo. De Spaanse bevolking is door de komst van immigranten in korte tijd gegroeid van 40 naar 44 miljoen inwoners. De meeste buitenlanders in Spanje komen van Marokko en Latijns-Amerika.