Linkse partijen tegen nieuw burgemeesterplan
PvdA, GroenLinks en de SP zullen niet meewerken aan het plan van de coalitiepartijen om de rechtstreeks gekozen burgemeester in de grondwet op te nemen. Het voorstel hiervoor lijkt daarom al bij voorbaat kansloos, omdat een grondwetswijziging een tweederde meerderheid vereist. De drie partijen zijn voor een door de raad gekozen burgemeester.
In het akkoord dat CDA, VVD en D66 gisteren bereikten werd besloten tot de instelling van een door de kiezer gekozen burgemeester in 2010. De eerste lezing moet nog deze kabinetsperiode door het parlement en de senaat met een gewone meerderheid worden goedgekeurd. Daarna moet het voorstel in een volgende regeerperiode opnieuw worden aangenomen door de beide Kamers, echter dan met een tweederde meerderheid. Behalve PvdA, GroenLinks en de SP zullen vermoedelijk ook de ChristenUnie en de SGP niet instemmen met deze wijziging.
De Haarlemse burgemeester Jaap Pop, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, vindt dat het kabinet opnieuw voor het eigen belang heeft gekozen in plaats van voor een goed plan. Pop is van mening dat de regering mee moet wegen dat er ook veel stemmen opgaan voor een door de gemeenteraad gekozen burgemeester. "We kunnen er niet tegen zijn dat het is uitgesteld tot 2010. Je moet dit onderwerp wel afmaken. De haast is eraf nu. Ik hoop dat men er goed over gaat nadenken", aldus Pop.