Paar mag geen 5de kind krijgen van rechter

Een ouderpaar uit de Amerikaanse staat New York mag voorlopig geen vijfde kind krijgen. De familierechtbank in Rochester besloot dat de twee pas weer kinderen mogen krijgen als hun andere vier kinderen (1, 2, 4 en 5) niet langer bij pleegfamilies hoeven te wonen.

Burgerrechtenactivisten zijn van mening dat het vonnis in strijd is met de Amerikaanse grondwet, maar rechter Marilyn O'Connor ziet dat anders. "Deze rechtbank is van mening dat het grondwettelijke recht om kinderen te krijgen moet worden herzien als de gemeenschap de financiële lasten hiervan moet dragen." O'Connor ging niet zover dat ze de twee het gebruik van voorbehoedsmiddelen verplichtte, maar bood hen aan zich kostenloos te laten steriliseren.

Of een dergelijke sterilisatie nut heeft is echter nog maar de vraag. De veroordeelden zijn beiden drugsverslaafd en drie van hun kinderen hadden bij hun geboorte cocaïne in het lichaam. Het paar weigert aan een oudercursus deel te nemen of zich onder psychiatrische behandeling te laten stellen.