Nederland mag PKK-activiste uitleveren

PKK-kopstuk Nuriye Kesbir mag van de Hoge Raad worden uitgeleverd aan Turkije. Die uitspraak deed de Raad vandaag in cassatie. Of Kesbir daadwerkelijk aan Turkije wordt uitgeleverd ligt aan minister Donner van Justitie. Die heeft daarover het laatste woord.

Kesbir vecht haar uitlevering al jaren aan, omdat ze bang is dat ze in Turkije geen eerlijk proces krijgt, levenslang krijgt en te maken krijgt met martelingen. De Hoge Raad oordeelt dat die vrees wel enigszins terecht is, maar dat dit uitlevering niet in de weg staat. De Raad adviseert Donner om Turkije om garanties te vragen dat Kesbir niet wordt gefolterd. Ook moet Nederland er op toezien dat ze een eerlijk proces krijgt.

Hongerstaking
Kesbir die in de cel moet blijven, riep na de uitspraak dat ze in hongerstaking gaat. Dat leidde tot veel gejuich en applaus onder tientallen sympathisanten op de tribune. Haar advocaat Victor Koppe was totaal verbijsterd door de uitspraak. ''De Hoge Raad heeft met één veeg de totale legitieme Koerdische strijd van tafel geveegd. Het is nu aan Donner en dus aan de politiek. Ik hoop dat de Tweede Kamer zich hiermee gaat bemoeien, maar ik heb daar weinig vertrouwen in.''

Turkije wil Kesbir berechten omdat ze betrokken zou zijn geweest bij zeker 25 aanslagen van de PKK op vooral militaire doelen. Zelf heeft Kesbir altijd ontkend iets te maken te hebben met aanslagen. Volgens eigen zeggen was ze slechts actief in de vrouwenbeweging.

Kesbir en haar advocaat Koppe moeten nu afwachten wat Donner beslist. Als die besluit tot uitlevering, zal daartegen een kort geding worden aangespannen. Het enige wat de advocaat dan nog rest, mocht dat ook negatief uitvallen, is een gang naar het Europese hof voor de rechten van de mens.