Groningen wint Batavierenrace

De 32ste editie van de jaarlijkse Batavierenrace is gewonnen door het team Hanze-Vitalis 1 van de Rijksuniversiteit Groningen. Na een totaaltijd van tien uur, vijftig minuten en zeven seconden wist de loper van de laatste etappe, Niels de Bruin, binnen te komen.

Plaats twee en drie binnen het algemeen klassement werden ingenomen door respectievelijk Lustrumtean Tartlétor en De vliegende Zwitsers. Hanze-Vitalis stond ook binnen de universiteitscompetitie op één, vóór het team van de Universiteit Twente en team Runnerswold van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Van de buitenlandse ploegen waren De vliegende Zwitsers het snelste. Impalas werd tweede en Run 4 Fun uit Göttinge derde.

Aangezien er echter nog enkele dagen protest kan worden aangetekend, zijn bovenstaande eindstanden officieus. Vooral etappe 3 zal tot veel protesten leiden. Op het stuk tussen Wylerbergmeer en Niel bleek namelijk een bordje verkeerd te staan, waardoor veel teams de foute kant kozen en tijdverlies opliepen.

De Batavierenrace is 's werelds grootste estafetteloop en bestaat uit 25 etappes met een totale lengte van 175 kilometer. De race dankt zijn naam aan de route die in de beginjaren werd gevolgd: Van Nijmegen naar Rotterdam, zoals ook de Batavieren dat in 50 voor Christus deden. Sinds 1974 lopen de teams echter van het Universitaire Sportcentrum Nijmegen via Duitsland en de Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente. Dit jaar verschenen 294 teams aan de start, een duidelijke verbetering van het wereldrecord uit 1999. Toen deden 287 teams mee.