Italiaanse staatssecretaris stapt op na rel

De Italiaanse staatssecretaris van Toerisme, Stefano Stefani, is opgestapt. Aanleiding hiervoor is de woede die in Duitsland is ontstaan over zijn uitspraken over Duitse toeristen.

Stefani zei vorige week in een Italiaanse krant dat Duitse toeristen "in de zomervakantie luidruchtig onze stranden bevolken, dronken van arrogante zelfverzekerheid". Hij voegde toe dat het gaat om "eenvormige supernationalistische blonde mensen" en "boerend gepeupel".

Een ontstemde bondskanselier Schröder liet daarop weten dat hij zijn vakantie dit jaar niet zou doorbrengen in Italië. Stefani's uitlatingen leidden ook in zijn thuisland tot veel ophef. De toeristenindustrie was bang dat veel Duitsers Schröders voorbeeld zouden volgen.

Stefani betuigt morgen in de Duitse krant Bild overigens spijt: "Ik hou van Duitsland. Als mijn woorden een misverstand hebben veroorzaakt voor veel Duitsers, dan zou ik graag zeggen dat het me spijt". Stefani voegde er aan toe dat Duitsers altijd welkom zijn in Italië. "Duitsers zijn voorbeeldige buren en betrouwbare vrienden".