Maagdenvlies herstellen komt steeds meer voor in België

In België laten steeds meer Marokkaanse en Turkse meisjes hun maagdenvlies herstellen. Een relatief eenvoudige ingreep, maar waarbij het meisje toch onder narcose wordt gebracht. Opvallend is dat het gaat om meisjes die in België zelf opgevoed zijn.

Bij moslims is de maagdelijkheid van een vrouw die het huwelijk ingaat heel belangrijk. Die maagdelijkheid is namelijk gekoppeld aan de eer van haar familie. Wie geen maagd meer is, maakt haar familie te schande. Ze wordt nog tijdens de bruidsnacht weggestuurd, of het wantrouwen tussen de partners is zo groot dat het niet meer te herstellen is.

Een Antwerpse gynaecoloog noemt de maagdenvlies-hersteloperaties een vorm van ''barbarij'' en zegt dat het de schuld is van de ouders die zware druk op de meisjes uitoefenen. Psychologe Sultan Balli noemt het principe om je maagdelijkheid te willen behouden niet verkeerd, maar de drama's die er aan vasthangen ''verschrikkelijk''. Drama's omdat de mythe rond maagdelijkheid nog welig tiert. Dat alle meisjes bloeden bij het eerste seksueel contact bijvoorbeeld. In sommige gevallen wordt dat ook echt door de familie gecontroleerd.

Sommige moslimmeisjes bedenken creatieve oplossingen. Op voorhand bloed in een buisje doen of in de vinger prikken, op voorwaarde dat de bruidegom mee in het complot zit. Ook wordt er gezorgd voor valse maagdelijkheidsbewijzen. In het uiterste geval laat men het maagdenvlies herstellen.

Ook in Nederland komen deze praktijken voor. Vorig jaar pleitte de adjunct-directeur van zorgverzekeraar Azivo er zelfs voor om dergelijke operaties in het ziekenfondspakket op te nemen.