Israël stemt in met vredesplan

Het Israëlische kabinet heeft nipt het nieuwe vredesplan voor het Midden Oosten, dat voor het eerst van de oprichting van een Palestijnse staat spreekt, goedgekeurd. Maar het diep verdeelde kabinet heeft bepaalde voorwaarden verbonden aan zijn goedkeuring, die nog voor problemen kunnen zorgen bij de uitvoering van het proces.

Het 23-koppige rechtse kabinet van premier Ariel Sharon was met twaalf stemmen voor en zeven tegen voor het plan, dat ook wordt aangeduid als 'routekaart'. Vier leden onthielden zich van stemming. De stemming vond plaats na een overleg van zes uur waarin Sharon zijn collega's probeerde over te halen voor het plan te stemmen.

Eén van de voorwaarden van het kabinet is dat de Palestijnse vluchtelingen hun recht op terugkeer naar gebieden in Israël, die zij tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog hebben verlaten, opgeven.

Een woordvoerder van de Palestijnen gaf aan blij te zijn met de acceptatie van het plan door Israël. Maar hij voegde toe dat de Palestijnen geen voorwaarden van het land zullen accepteren. "De schrijvers van de routekaart hebben ons verzekerd dat er geen wijzigingen in de tekst zullen worden aangebracht. En we verwachten dat die belofte blijft gelden."