Turkije wijzigt Grondwet voor Erdogan

Tayyip Erdogan, de leider van de Islamitische AK-partij in Turkije kan premier worden. De president van Turkije, Necdet Sezer, heeft ingestemd met een wijziging van de Grondwet waardoor voor Erdogan de weg vrijligt voor het premierschap. Eerder sprak Sezer nog zijn veto over een Grondwetswijziging uit.

Erdogan kon als leider van de AK-partij, die bij de parlementsverkiezingen van november de absolute meerderheid behaalde, zelf geen premier worden. Dit omdat hij in 1999 wegens aanzetten tot religieuze haat tot een gevangenisstraf werd veroordeeld.

Erdogan kan door de wijziging van de Grondwet in februari meedingen naar de parlementszetel van het district Siirt. Als Erdogan die zetel wint, volgt hij Abdullah Gul op als premier. De AK-partij is ontstaan uit twee verboden islamitisch-fundamentalistische partijen. Zij zegt met dit verleden te hebben gebroken. De partij zet zich in voor betere betrekkingen met het Westen en is vóór het lidmaatschap van Turkije van de Europese Unie.

President Sezer had eerder zijn veto uitgesproken tegen de wijziging van de Grondwet omdat hij meende dat de constitutie niet omwille van één persoon moest worden veranderd. Maar na een tweede stemming in het parlement kon Sezer de wijziging niet meer tegenhouden. Wel had hij nog kunnen besluiten het hooggerechtshof in te schakelen of de kwestie in een referendum aan de bevolking voor te leggen.