''Van der G. nu dwangvoeding geven''

4]-[ Highlander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als men Volkert van der G. wil dwingen voedsel tot zich te nemen, dan moet men nú die beslissing nemen en niet uitstellen. Gebeurt dat niet, dan haalt de vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn het begin van zijn proces op 9 november niet.

''Wanneer pas in een later stadium wordt besloten tot dwangvoeding, slaat het waarschijnlijk niet aan'', zegt B. Crul, arts en tevens hoofdredacteur van het toonaangevende blad Medisch Contact. "Er wordt nu steeds gesuggereerd dat dwangvoeding een soort wondermiddel is waarmee je een halfdode hongerstaker gemakkelijk weer tot leven kunt wekken. Dat is onjuist", zegt Crul, die overigens zelf een fel tegenstander van dwangvoeding is.

Een formele beslissing om Volkert van der G. onder dwang voeding toe te dienen, is nog niet genomen. Minister Donner (justitie) gaf vorige week aan hiertoe 'wettelijke mogelijkheden' te zien. Een Kamermeerderheid van CDA, LPF, VVD en Leefbaar Nederland steunt de minister daarin.

Felle discussie

Het wel of niet toedienen van dwangvoeding heeft onder artsen tot een heftige discussie geleid. Uit een enquête van artsenorganisatie KNMG blijkt dat 16% van de artsen bereid is dwangvoeding toe te dienen als de regering dat eist, 52% zou hier nooit toe over gaan.

Crul roept collega's op om niet te zwichten voor politieke druk: "Dat zou ons ongeloofwaardig en onbetrouwbaar maken. De medisch-professionele autonomie zou op die manier worden verkwanseld".