Loonstijging universiteitsbesturen boven CAO

Loonstijgingen van ver boven de in de CAO vastgelegde afspraken vallen de bestuurders van universiteiten ten deel. Ging het CAO-loon van de universiteitswerknemers vorig jaar met 3,6 procent omhoog, bestuurders incasseerden vele malen meer loonsverhoging, zo blijkt uit door de universiteiten aan de Volkskrant verstrekte gegevens.

De onderlinge verschillen in salariering tussen de bestuurders van verschillende universiteiten nemen eveneens toe. Drie bestuursleden in Wageningen verdienden in 2001 samen 300 duizend euro (inclusief sociale lasten), terwijl hun drie collega's in Utrecht de universiteit 539 duizend euro kostten. In Leiden stegen de loonkosten voor de drie bestuurders met 13,6% van 383 duizend euro naar 427.500 euro. De Technische Universiteit in Eindhoven is koploper, hier ontvingen de bestuursleden maar liefst 16% meer salaris en stegen de totale kosten van 589 duizend euro naar 680 duizend euro. De Technische Universiteit Delft heeft geen gegevens verstrekt.

Volgens de universiteit van Leiden trekken de verhogingen het verschil tussen managers salarissen in het bedrijfsleven en op universiteiten recht. Laatsgenoemde salarissen liggen namelijk 80% lager, zo wees een onderzoek vorig jaar uit.

Alleen aan de Rijksuniversiteit in Groningen stegen de salariskosten inclusief toeslagen nauwelijks meer dan de verhoging van 3,6 procent die de CAO ook aan ander universitair personeel gaf.