VVD gaat duidelijke taal spreken

Er is geen sprake van dat er twijfel zou bestaan over het lijsttrekkerschap van VVD'er Hans Dijkstal. De VVD-top heeft zich vandaag in Den Haag tijdens een spoedzitting unaniem achter hem geschaard.

Partijbaronnen

De spoedzitting was nodig nadat er vanuit de achterban kritiek was geuit over het leiderschap van Dijkstal en het verloop van de campagne. Een aantal Parijbaronnen (voorzitters van Kamerkringen), wilde dat Dijkstal plaats zou maken voor oud VVD-coryfee Wiegel. Maar na het beraad in Den Haag is dat volledig van de baan. Wiegel zal wel veel nadrukkelijker bij de campagne worden betrokken.

Asielzoekers

Dijkstal was over de steun die hij kreeg erg tevreden. Hij liet na afloop van de spoedzitting weten: "Er is geen wanklank gevallen. Het voelde als een warm bad van loyaliteit". Dijkstal gaat vanaf nu wel een veel duidelijker campagne voeren waarin hij minder de nuance zal zoeken en meer duidelijke mensentaal zal spreken.

Daar maakte hij gelijk gewag van door te stellen dat de instroom van 30.000 asielzoekers per jaar veel te hoog is. Hij vindt dat het nieuwe kabinet economische vluchtelingen daadwerkelijk moet uitzetten.