Antillen willen vervolging Pim Fortuyn

Er komt wellicht een klacht tegen Pim Fortuyn namens de Antilliaanse regering. De regering van dit overzeese Rijksdeel wil een klacht indienen tegen de ex-lijsttrekker van Leefbaar Nederland wegens smaad, discriminatie en laster.

In een column op internet stelde Fortuyn deze week dat Antilliaanse politici behoren tot een corrupte elite die zich laat betalen met drugsgeld.

C. de Haseth zei namens de Antilliaanse regering woensdag bij het RTL Nieuws dat de uitlatingen van Fortuyn ,,totale nonsens'' zijn. Hij laat onderzoeken of een klacht tegen Fortuyn kan worden ingediend.

40 klachten bij het LBR

Bij het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie LBR zijn vandaag bijna veertig klachten binnengekomen naar aanleiding van Pim Fortuyns uitspraken. Het gaat om het grootste aantal klachten dat ooit op één dag bij het LBR binnen kwam.

De meeste klachten zijn afkomstig van moslims. Ze zeggen dat ze zich voornamelijk aangevallen voelen op hun religie. Vooral de uitspraken dat de 'islam een achterlijke cultuur is' en 'dat de grens vooral voor 'islamieten' gesloten dient te worden, zijn in het verkeerde keelgat geschoten.

Bijna alle personen die hebben geklaagd willen Pim Fortuyn ook juridisch vervolgen. Bovendien zijn de gealarmeerde personen bang dat er een tweedeling in de samenleving komt: tussen moslims en niet-moslims.

Onvoldoende grond voor vervolging

Volgens het LBR bieden de uitspraken van Fortuyn echter onvoldoende grond voor strafrechterlijke vervolging. Hij blijft met zijn uitspraken net binnen de grenzen van het juridisch toelaatbare.

Aanklacht na aanklacht tegen Fortuyn