19e Olympische Winterspelen van start
Twee uur eerder was de openingsceremonie begonnen. Na de introductie van de Amerikaanse president Bush, IOC-voorzitter Jaques Rogge en de organisator van de spelen Mitt Romney, werd een Amerikaanse vlag het Rice Eccles-stadion binnengedragen. Met de vlag, die in de puinhopen van één van de WTC-torens is gevonden, en het Amerikaanse volkslied, werd nogmaals stilgestaan bij de aanslagen van 11 september.
Op een wervelende ijsshow, met in de hoofdrol een 12-jarige jongen, volgde de binnenkomst van de atleten. Aan de ceremonie namen 10 Nederlandse atleten deel, waaronder ook schaatsers Gerard van Velde en Marieke Wijsman. Zij hadden op het laatste moment besloten toch naar de opening te komen. De rest van de schaatsploeg bleef met het oog op de wedstrijden van de komende dagen in het Olympische dorp. Snowboarder Nicolien Sauerbrij droeg zichtbaar trots de Nederlandse vlag.
In een groots opgezette, kleurrijke show werd vervolgens de geschiedenis van de staat Utah uitgebeeld. De 5 indianenstammen uit Utah en de trek naar het westen kwamen in dans, zang en muziek en schitterende effecten voorbij.
Na de officiële toespraken verklaarde president Bush de spelen voor geopend. Acht bekende mensen, waaronder nobelprijswinnaar Desmond Tutu en regisseur Steven Spielberg, droegen hierop de Olympische vlag het stadion binnen.
Mike Eruzione, die in 1980 het ijshockeyteam dat de Sovjet-Unie in de finale versloeg aanvoerde, mocht de Olympsche fakkerl ontsteken nadat diverse Amerikaanse sporthelden de vlam hadden gedragen. Een groot vuurwerk vormde de kroon op de afsluitende finale.
De Olympische Spelen duren tot en met 24 februari.