LN haalt rare kandidaat nog niet van groslijst

Het dagelijks bestuur van Leefbaar Nederland heeft de van extreemrechtse sympathie verdachte A. van der Sluijs niet van de kandidatenlijst (groslijst) gehaald. Zijn positie zal in de selectieprocedure wel worden onderzocht.

Van der Sluijs is één van de 350 mensen die zich kandidaat stelden voor een plaats op de verkiezingslijst van Leefbaar Nederland. Iedere regio in Nederland (19 stuks) bepaald afzonderlijk wie er uit die regio op de lijst komt. Velen van de 350 kandidaten zullen dus nooit op een lijst, laat staan in de Tweede Kamer, komen.

Centrum Democraten

De Groninger van der Sluijs is een vreemde snuiter. De man zou extreem-rechtse ideeën hebben en sympathie en begrip opbrengen voor pedofilie en bin Laden. In 1986 was hij in de gemeente Maarssen kandidaat voor de Centrumdemocraten, maar ,,Dat was een protestactie. Want waar moet een mens anders op stemmen'', zegt hij nu. Verder heeft hij acht maanden vastgezeten voor pedofilie en wacht hem nog een gevangenisstraf van vier weken, volgens eigen zeggen ,,omdat ik iemand uit mijn zaak zette''. Hij zegt onterecht voor pedofilie te zijn veroordeeld. Volgens hem bestaat er over pedofilie een vooroordeel dat bespreekbaar moet worden. Voor wat betreft bin Laden heeft hij begrip voor zijn anti-Amerikanisme.

De oorspronkelijk uit Amsterdam afkomstige van der Sluijs is bij vele lokale en nationale protestbewegingen actief geweest, zoals Provo, de door hem zelf opgerichte Nederlandse Volkspartij voor Allen en Positieve Politieke Protest Partij en de Vrije Republikeinse Libertijnen van de voor oplichting veroordeelde Vlaming Van Rossem.