Werklozen frauderen massaal

Ryser had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Werkloze jongeren uit Amsterdam frauderen op grote schaal door afwijzingsbrieven op sollicitaties onderling uit te wisselen, zo schrijft de Telegraaf.

Werklozen moeten verplicht solliciteren om zo hun WW-uitkering te behouden. Dit geldt voor iedereen tot 57,5 jaar. Werklozen moeten tenminste één keer per week een concrete sollicitatie-activiteit verrichten. Dit moeten zij kunnen aantonen. Het Gak controleert bij elke uitbetaling of hieraan voldaan is.

De fraudeurs werken vrij simpel: een kwestie van de naam van de sollicitant en de datum veranderen op de standaardafwijzingsbrief van de werkgever. De Sociale Dienst is deze truc op het spoor gekomen nadat de website www.uitkeringstrekkers.org dit trucje meldde.

Deze website zorgt voor veel opschudding bij de Sociale Dienst. Zo staan er tips over hoe je afgewezen kunt worden bij een werkgever, door bijvoorbeeld het melden van een afkickkliniek op je c.v. Er is zelfs een mogelijkheid om, bij weigering, steun te krijgen uit een fonds van het 'Platform voor vrije arbeidskeuze'.

De verantwoordelijke wethouder in Amsterdam, Jaap van der Aa, zegt de website nauwlettend in de gaten te houden. "We houden de site goed in de gaten met nieuwe ontwikkelingen, maar we moeten wel ons best doen om ze bij te houden en daarop in te spelen. Alle trucjes moeten worden getackeld," aldus Van der Aa in de krant.