NCRV voor de rechter

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden: NCRV voor de rechter om incestdocumentaire

De hervormde predikant G. Broere uit Elburg heeft met familieleden zijn dochter Jacqueline, de NCRV en programmamaker Thom Verheul voor de rechter gedaagd. Ze eisen schadevergoeding wegens aantasting van hun goede naam in de NCRV-documentaire Verborgen Moeders.
In de documentaire beschuldigt Jacqueline haar vader van incest en het aanzetten tot abortus. Broere en zijn familieleden eisen verder een rectificatie en een verbod op verdere verspreiding van de documentaire.

De NCRV en Verheul hebben volgens hen onrechtmatig gehandeld door de documentaire uit te zenden terwijl zij op de hoogte waren van het 'leugenachtige verleden' van Jacqueline Broere, aldus de dagvaarding. Bovendien hebben zij de anonimiteit van de betrokkenen niet gewaarborgd. De documentaire is op 19 en 20 juni 2000 uitgezonden. De rechtszaak begint op 9 augustus bij de rechtbank in Arnhem.

In de documentaire vertelt Jacqueline onder de gefingeerde naam Laura dat zij tweemaal van haar vader zwanger is geweest. Haar vader zou haar beide keren tot een illegale abortus hebben gedwongen. De vrouw heeft tegen anderen echter verklaard dat haar vader nooit incest heeft gepleegd. Bovendien weet zij van zichzelf dat ze diverse keren in haar leven verzonnen verhalen wereldkundig heeft gemaakt, zo is uit een getuigenverhoor door advocaat mr. W. Hendriks van de eisers gebleken.

De NCRV en Verheul hebben ter verdediging aangevoerd dat de uitzending slechts de beleving van een incestslachtoffer wilde weergeven. Maar volgens de eisers heeft de NCRV dat in de vooraankondigingen noch in de documentaire zelf duidelijk gemaakt.

Het door Hendriks begonnen getuigenverhoor wordt op 27 september voortgezet met het horen van door de NCRV opgeroepen getuigen.