Winkelmeisjes solliciteren voor diefstal

Winkelmeisjes die deel uitmaken van georganiseerde bendes, zijn verantwoordelijk voor een flink aantal winkeldiefstallen in Amsterdam. Dat zegt de belangenvereniging voor middenstanders in de hoofdstad, het MKB.

Volgens de organisatie solliciteren de winkelmeisjes met succes bij boetiekjes of andere winkelbedrijven om vervolgens spullen te stelen, beveiligingslabels van producten te verwijderen, beveiligingssystemen uit te schakelen of niet af te rekenen als familie en vrienden komen winkelen. De truc wordt volgens het MKB vooral door Antilliaanse en Marokkaanse bendes toegepast.

Het MKB wil niet zeggen hoeveel de schade exact bedraagt, maar volgens een woordvoerder gaat het om een aanzienlijk bedrag. Per jaar wordt door de middenstand in Amsterdam tientallen miljoenen guldens verlies geleden door winkeldiefstal.

De politie zegt van niets te weten. "Wij hebben de verhalen over de winkelmeisjes alleen gehoord van het MKB," zegt een woordvoerster. "Maar geen winkelier heeft bij ons aangifte gedaan. Laat ze dat snel doen, zodat wij actie kunnen ondernemen."