Napster wil herziening hoger beroep

Internetbedrijf Napster wil dat een hoger beroepzaak opnieuw wordt behandeld. Afgelopen vrijdag is daartoe een verzoek ingediend.

Ongeveer twee weken geleden stelde het federale hof van beroep in San Francisco dat Napster inbreuk maakt op auteursrechten. Daardoor dreigt sluiting voor de internetsite.

Ruim 50 miljoen internetters maken gebruik van de diensten van Napster. Met speciale software is het mogelijk muziek van de ene naar de andere computer te transporteren zonder dat er auteursrechten worden betaald. Dat is een doorn in het oog van de muziekindustrie.

Volgens Napster is sluiting van de site in strijd met het recht op vrije meningsuiting. De internetsite probeert intussen op verschillende manieren om de muziekindustrie tegemoet te komen. Zo heeft het bedrijf aangeboden ongeveer f 2,4 miljard aan auteursrechten te betalen in vijf jaar. Verder zou het niet meer mogelijk zijn om Napster-bestanden thuis op cd-schijfjes te branden. De muziek-industrie heeft echter lauw gereageerd op deze voorstellen.