Chinezen

Tijdens een vakantie in Kroatië met mijn vrouw bezochten we de beroemde Plitvice Meren waar houten looppaden in de kust van het meer gemaakt waren. Maar eerst moesten we een krankzinnige steile afdaling van een paar honderd meter maken. Ik zag een zeer oude Chinese man in het begin van de afdaling waarvan wij zeker wisten dat hij nooit levend beneden zou komen. Hij werd door allerlei Chinese familie en of vrienden geholpen en ondersteund om zover als mogelijk te komen. Het ging langzaam en zij sloten het pad naar beneden voor de overige bezoekers grotendeels af. “Kijk eens wat wij voor onze overgrootvader doen, dit is belangrijk voor hem en voor ons, wachten jullie maar even.” Zullen ze ongetwijfeld gedacht hebben.

Tijdens de wandelingen over de verschillende paden, die ongeveer 1,20 m breed waren, kwam je ook tegenliggers tegen. We maakten netjes ruimte voor iedereen. Nu ben ik een forse man van 1,94 m en ook nog steeds breed en met mijn 130kg niet echt iemand die je van zo’n looppad afloopt. Ik ben meestal de winnaar wanneer iemand tegen mij aanloopt in de zin dat ik niet wijk maar de ander moet wijken. Het ging op de looppaden bijna altijd goed behalve bij Chinese mensen, laten we het anders schrijven: mensen met een sterk Aziatisch uiterlijk. Zij deden net alsof ik er niet was. Zoals je wellicht weet zijn er maar weinig Chinezen met mijn postuur. Een ook dit keer was het een paar keer bijna nat en huilen. Ik ging niet opzij en zij deden net alsof ik er niet was en dat bleef maar doorgaan en alleen bij mensen met een Aziatisch uiterlijk. Ik begon er een beetje boos van te worden en mijn vrouw zag hoe ik mijn lichaam strak zette wanneer ze mij alweer niet zagen. Ik kreeg de bekende kneep in mijn arm ze keek mij aan ik wist hoe laat het was. Ik maakte ruimte soms zoveel dat ik er bijna zelf inflikkerde. Waarom dit hele verhaal?

Via verschillende nieuwsmedia las ik dat ‘Chinese toeristen’, zich steeds meer gedragen als spionnen en het eigenlijk ook gewoon zijn. Bij Chinezen weet je het nooit: ze zijn wat jij wilt dat ze zijn totdat ze al je ‘geheimen hebben. Tijdens rondwandelingen in het Amerikaanse Witte Huis verdwijnen ze vaak en worden later weer op plekken gevonden waar ze niet mogen komen. Er zijn ongewenste Chinezen bij legerbasissen weggestuurd. De waslijst is lang wat en waar die deze mensen gevonden worden zonder daar een duidelijke reden voor te hebben.
Natuurlijk, alle landen spioneren maar waarom doet China dit zo opzichtig?
In het Parool van 16 februari 2023 stond deze kop: ‘Van chipsoftware tot straaljagers: westerse technologie belandt voortdurend in Chinese handen.’
Bij ASML weten ze inmiddels alles van de studenten die er studeerden en driftig codes kopieerden. De F35 van het Amerikaanse leger heeft al een duplicaat vliegen in China. Het is een vorm van arrogantie, van heerschappij die je al in het klein tegenkomt op looppaden in Kroatië. Ze zien niemand alleen zichzelf en denken waarschijnlijk dat het hele westen van een andere planeet komt.