Tong's voetbalverhalen # 185

Juni 1979. Nacompetitie FC Groningen-Telstar. FC Groningen leidt met 2-0. Fred Bischot, linksback en aanvoerder van Telstar, staat op het punt om in te gooien tot hij iets langs zijn oor hoort suizen. Een medespeler raapt een mes op dat uit het publiek op het veld is gegooid.

Scheidsrechter Bep Thomas staakt de wedstrijd, waarna Telstar ontdaan weigert de wedstrijd te hervatten. De Telstar-spelers worden bekogeld met stenen terwijl ze onder politiebegeleiding het stadion verlaten. Een 41-jarige Groninger wordt gearresteerd als messenwerper. Na het uitspelen van het restant wint FC Groningen met 3-0. Willem 2 zal uiteindelijk promoveren.

Sindsdien word de uitstekende linksachter Fred Bischot voornamelijk herinnerd door dit incident. M'n voetbalverhaal column van een paar jaar geleden op FOK! Willen de minister van justitie en ander rechts gebroed, stoppen met rechts-reactionair populistisch geblaat voor de bühne. Ik begrijp wel dat de BBB daardoor groot is geworden. Maar laat mijn sport erbuiten. Het is niet van vandaag. Het is van ieder weekend en in ieder stadion.

Als Ajaxsupporter vond ik deze de mooiste. Van een Feijenoorder: 'In ieder geval mikken we dit seizoen het beste.'

:T