Wij willen ze niet 2

Eén column is niet genoeg. Een heel boek ook niet, want met name de Europarlementariërs en het Nederlandse kabinet willen maar niet leren en blijven politieke keuzes boven die van enige menselijkheid zetten. Het gezeul met vluchtelingen die voor oorlog en diepe armoede hun heil ergens anders zoeken is mensonterend.

Inmiddels begrijpt de gemiddelde Nederlander wel dat wij eigenlijk niet zoveel ‘eigen beleid’ kunnen maken er wordt grotendeels in Brussel bepaald hoe wij omgaan met bijvoorbeeld  de boeren, landbouw en asielzoekers om een paar voorbeelden te noemen. Nu gaat de Zweedse Ylva Johansson over asielbeleid op Europees niveau en daar wringt direct de schoen voor ons en voor alle overgebleven 26 lidstaten. Deze vrouw doet –NIETS-, is keihard links en geeft het begrip ‘passiviteit’ een nieuwe betekenis. Deze goedlachse vrouw is een stinkend gezwel in de Europese politieke arena. Zolang er dit soort passivisten de dienst uit blijven maken zal de Europese Unie het lachertje van de wereld worden. Een zielig hoopje teveel verdienende proleten die meer geven om aanzien door in te dure door de lidstaten betaalde huizen te blijven wonen. We hebben er niks aan!

Hongarije vaart inmiddels haar eigen koers wanneer het gaat om het ongebreideld opnemen van gelukszoekers en echte vluchtelingen. Hoge hekken en prikkeldraad ontsieren de landsgrenzen tussen Servië en Hongarije. Hongarije is nota bene een lidstaat van de Europese gemeenschap. Orban, president van Hongarije, heeft het lef op deze manier het harde politieke  rechts in Hongarije de mond te snoeren en geef hem eens ongelijk. De vele Europese commissies kunnen niets ook hebben ze geen passend antwoord op Orbans hekken. Hij overtreedt de Europese afspraken alsof ze niet bestaan, een dikke middelvinger dus. De vraag is natuurlijk: wil de Hongaarse samenleving de vluchtelingen wel opvangen? Willen ze huizen afstaan? Zorg? Hun eigen verworvenheden? Nee dat willen ze niet en ze hopen dat de hekken hoger worden want schijnbaar zijn de hekken niet hoog genoeg. Vluchtelingen komen er nog steeds binnen.

Hekken zo hoog als de hemel, harder dan het hardste beton vergelijkbaar met dat van de Berlijnse muur. Een muur die ook nooit hoog en afschrikwekkend genoeg was voor de ‘echte vluchteling’. Echte vluchtelingen houd je niet tegen. Dat is een achterhaalde utopie. We hebben met onze eigen ogen kunnen zien hoe duizenden jongen mannen de hekken via de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in Marokko over klimmen en waarbij honderden de dood vonden op deze hekken. Of ze werden opengesneden door het vlijmscherpe prikkeldraad. Of er stond zwaarbewapende gefrustreerde politie aan de andere kant hen op te wachten. Jongen mannen die duizenden kilometers door woestijnen hadden gelopen vanuit bijvoorbeeld Soedan en Kenia vanwege aanhoudende droogte en de ellende die dat teweeg brengt. Deze mannen laten zich natuurlijk nergens meer wegsturen.

Wat zou het wel kunnen werken? Hoe zou die ideale wereld met iedereen op de juiste plek er dan uit kunnen zien? Leven we in het westen straks in onneembare vestingen bewaakt door nietsontziende beveiliging? Rijk en arm op zijn duidelijkst gescheiden? Of wordt het niet eens tijd dat het westen gaat inzien dat niet iedereen op deze aardkloot automatisch bevoorrecht is met een dak boven het hoofd en voldoende voedsel? Wordt het niet eens tijd dat die 1% van de wereldbevolking die 2/3 van de rijkdommen op aarde bezit gaat delen? Zou dat delen hun dan verschrikkelijk veel pijn doen? Welnee! Het is de mindset van het ‘verdienmodel’ dat dodelijk blijkt te zijn voor miljarden mensen. Die mindset dat er aan geld verdienen geen grenzen zitten.