DVD: Destination - Rusland

Joost Melis (Pink_Floyd)
Eind mei werden van de Travel Guide serie de landen India en Australië besproken op FOK!. Kernwoorden waren toen 'heet' en 'achterhaald'. Nu gaan we wat temperatuur betreft naar de tegenpolen, namelijk Rusland, IJsland en Groenland. De dvd's zijn, net als de vorige uitgaves, opgetrokken uit het materiaal dat voor de Discovery Channel serie GlobeTrekker is geschoten. Deze dvd's worden gepresenteerd door de oerpresentator van die show, Ian Wright. Gaan we hier ook terug naar de jaren negentig of is het beeld hier wat tijdlozer?


Rusland
Van het immense Rusland wordt op deze uitgave het westen besproken. Wright reist vanaf Moskou naar St. Petersburg en vervolgens naar Moermansk boven de poolcirkel. In de hoofdstad Moskou komen onder andere het Kremlin, het Rode Plein en het mausoleum van Lenin aan bod. Daarnaast maak je kennis met het uitgebreide (meer dan 150 stations) en prachtige metronet van de stad en brengt hij een bezoekje aan de populaire markt Izmaylovsky in oost-Moskou, waar men allerhande Sovjet souvenirs, iconen en andere Russische hebbedingetjes kan kopen.

Zijn reis vervolgt hij naar de "Stad van de Ster", het Russische epicentrum van de ruimtevaart. De plek waar Gagarin werd opgeleid voordat hij de eerste man in de ruimte zou worden. Voor een luttele 12.000 euro kan je hier ook een week een 'ruimtecursus' nemen en alle ins en outs van de ruimtevaart leren. Weer eens wat anders dan diepzeeduiken of bergbeklimmen.

Via het plaatsje Torzhok gaat Wright per trein naar St. Petersburg, gelegen aan de Neva rivier. Hier bezoekt hij het Winterpaleis, waar de tsaren vroeger resideerden en de befaamde Hermitage, één van de meest indrukwekkende en bekendste musea ter wereld. Met het vliegtuig gaat de reis richting Moermansk, de enige haven in de arctische cirkel die niet dichtvriest. Hier wordt jaarlijks het festival van het Noorden gehouden en stort de bevolking zich onder andere op rendierskiën en ijszwemmen.

Deze dvd zorgt in tegenstelling tot India en Australië niet voor irritaties naar aanleiding van te verouderde beelden. De inhoud heeft een wat tijdlozer karakter. De titel Travel Guide is nog steeds te pretentieus, aangezien er te weinig informatie verschaft wordt voor de eventuele reizigers met deze bestemming. Als extra's bevat de dvd wel een compact stukje over bijvoorbeeld vervoer, eten en festivals, maar dat is verwaarloosbaar. De dvd is niet geschikt als starterspakket voor een vakantie, maar wel leuk voor de sfeerimpressie en begripsvorming.


Label: Escapi Releasedatum: 2007
Waardering film: