Lokale interruptie: Stratumse planeconomie

Hexagon

Het nieuwe politieke seizoen komt weer op gang. De tweede raadsvergadering van het seizoen heeft vooral hamerstukken. En dan nog een discussieonderwerp over vrijwilligerswerk. Het lijkt weinig spannend te worden. Toch komt de avond voor de vergadering ineens een opvallend besluit uit de hoge hoed. Het is een bestemmingsplanwijziging.

Normaal is zoiets een hamerstuk. Bestemmingsplannen zijn vaak technisch van aard en politiek gezien niet erg interessant. Maar de inhoud van deze wijziging deed bij woordvoerder Marco de wenkbrauwen fronsen. Het besluit gaat over een klein winkelcentrum aan de Canisiuslaan in Stratum. In een pand, waarin eerder een muziekwinkel zat, mag volgens het nieuwe plan geen supermarkt komen. We besluiten het een onderwerp van discussie te maken.

Wat is er nu aan de hand? In het pand aan de Canisiuslaan wil de Lidl een nieuwe supermarkt openen. Tegenover een Albert Heijn die daar al zit. Het college wil dit niet, en daarom moet de bestemmingsplanwijziging de komst van deze supermarkt verhinderen. De reden? Iets meer dan een kilometer verderop ligt winkelcentrum Boulevard zuid. Dit oude winkelcentrum moet de komende jaren uitgebreid en gerenoveerd worden. En wanneer er een extra supermarkt zou komen aan de Canisiuslaan, dan zou de concurrentie te groot worden om Boulevard zuid te laten slagen is de bewering. Ze moeten maar naar Boulevard zuid gaan.

Niet alleen vinden we het niet heel netjes om dit snel even via een bestemmingsplanwijziging te doen. Ook vinden we het een ongewenst grote beperking van de ondernemersvrijheid. Waarom zouden supermarkten in Stratum zich enkel nog aan de Boulevard zuid mogen vestigen? En daarbij, de Lidl heeft daar voorlopig geen interesse in omdat de winkelpanden daar te klein zijn. Sowieso is er in het stadsdeel Stratum geen enkele discounter-supermarkt. Geen reden dus om dat te gaan blokkeren. Maar de ondernemersvrijheid moet hier wijken voor het belang van de herontwikkeling van Boulevard zuid. In feite zijn we als gemeente dus bezig met een soort planeconomie waarbij de ondernemers die in een bepaald winkelcentrum willen zitten gaan voortrekken.

In de raadsvergadering krijgt onze kritiek weerklank. Ook Groenlinks, Leefbaar Eindhoven en het Ouderenappel hebben bezwaren. Met name de manier waarop fit besluit genomen wordt stuit velen tegen de borst. Wethouder Mary Fiers lijkt er weinig van onder de indruk. Ze geeft aan dat de angst er is dat een extra supermarkt aan de Canisiuslaan de ontwikkeling van Boulevard zuid onmogelijk maakt. Het wordt zelfs spannend wanneer de VVD, die zich nog niet over het onderwerp had uitgesproken, een schorsing vraagt voor de stemming. Maar wanneer de vergadering wordt hervat blijkt het dat de andere partijen een voor een bakzijl halen. Het feit dat ze ooit voor de herontwikkeling van Boulevard zuid waren is de reden dat ze het als logisch zien om met tegenzin voor het voorstel te stemmen. Alleen fractie Sodenkamp stemt uiteindelijk samen met ons tegen het besluit. Streep door de Lidl bij de Canisiuslaan.

Toch is het weer een interessant dilemma. Wat weegt zwaarder. Het principe van vrijheid van ondernemen? Of de plannen tot herontwikkeling van een winkelcentrum waarbij zaken die niet in het plaatje passen via regels worden geweerd?

Rogier Verkroost (29) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.