Lokale interruptie: Motieavond

Hexagon

Twee maal per jaar organiseert D66 een ledencongres. Het congres is de vergadering van de partij en daarmee het hoogste orgaan. Het is de plek waar de kamerfracties, de europese delegatie en ook het partijbestuur zich moet verantwoorden en waar leden invloed kunnen uitoefenen op de koers en het beleid van de partij. Congressen zijn leuk maar daar zal ik in een latere blog op terugkomen.

Aan een congres gaan de nodige voorbereidingsactiviteiten vooraf. Op een congres kunnen onderwerpen op de agenda gezet worden door middel van moties. Met een motie kun je het congres een uitspraak laten doen en de fracties of het bestuur opdrachten geven. Er is een verschil tussen politieke moties (die gaan over de politieke koers) en organisatorische moties (die gaan over de reglementen en het beleid van de partijorganisatie). Ieder lid kan moties indienen maar om niet te verzuipen in bergen moties is er een drempel. Een motie moet 25 handtekeningen van partijleden hebben. Maar het is ook mogelijk om namens een partijafdeling een motie in te dienen. De afdeling Eindhoven organiseert daarom in de aanloop naar ieder congres een motieavond om zijn leden de mogelijkheid te geven.

Deze woensdagavond was het weer zo ver. Met acht andere partijleden zitten we met een biertje in een rommelig zaaltje in de Eindhovense Trafalgar pub om de tafel om te bepalen wiens moties naar het congres kunnen. Motieavonden zijn over het algemeen niet heel druk bezocht en een activiteit voor de echte fijnproever. Van de aanwezigen zijn er 7 bekende partijtijgers die bijna iedere activiteit aanwezig zijn. Maar ook een nieuw lid is op de oproep afgekomen om eens te zien hoe het in zijn werk gaat. Ieder aanwezig lid mag een idee opwerpen voor een motie. Wanneer de meerderheid van de aanwezigen het steunt dan kan de motie namens Eindhoven worden ingediend.

Zelf heb ik een idee voor een motie om D66 zich te laten inzetten voor een betere treinverbinding in de driehoek Eindhoven, Aken en Leuven. Een economische interessante driehoek door de aanwezigheid van concentraties aan innovatieve bedrijven en instellingen. Alleen is de onderlinge verbinding via het openbaar vervoer waardeloos te noemen. Daar moet wat aangebeuren. Ik krijg al snel de steun van de andere aanwezigen. Daarna moeten we formuleren. Een motie moet in een sjabloon worden ingediend:

Constaterende dat: Zet hier de probleemstelling

Overwegende dat: Vul hier je onderbouwing in

Verzoekt de tweede kamerfractie: De politieke actie die je wilt zien

En gaat over tot de orde van de dag

Als ervaren motie indiener heb ik de formulering snel klaar. Jessica, onze gedreven afdelingssecretaris, is druk bezig met het noteren van de motie op de daarvoor bestemde formulieren. Deze moeten door het lokale afdelingsbestuur ingediend worden bij de landelijke organisatie. Dan kan deze op het congres in april ter stemming komen.

Nog enkele andere moties passeren deze avond. Sommigen halen het maar sommige losse gedachtenflodders bereiken het congres nimmer. In die zin is de motieavond een prima instrument.

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.