Lokale interruptie: Vergaderen met de fractie

Hexagon

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op deze weblogserie beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.

De maandagavond is voor vrijwel iedere partij in de Eindhovense gemeenteraad de vaste vergaderavond voor de fractie. Deze vind plaats in het stadhuis van Eindhoven. Met alle fractieleden en ondersteuning worden de vergaderingen voorbereid en de standpunten bepaald. Ook worden werkbezoeken verdeeld. Bij de vergadering is het complete fractieteam aanwezig. Laten we die even voorstellen.

De D66 fractie in Eindhoven bestaat uit zes leden. Naast mijzelf is er Marco van Dorst, de fractievoorzitter. Hij is 45 en ambtenaar bij de provincie. Dan is er Ellen Quanten, 35 jaar en in het dagelijks leven bestuurslid van de daklozenopvang in Tilburg. William Aarts (34) en Bram Bonsen (38) werken voor Philips. En dan is er nog de 47-jarige Marion de Rooij die bij een adviesbureau werkt. Dan hebben we ook nog Jessica van Eijs (30), ons burgercommissielid (wat dat precies is leg ik in een latere blog nog wel uit). En onze fractie zou lag niet zo goed kunnen functioneren zonder Barbara van Benthem-Jutting (48) die in dienst is van de fractie als fractiemedewerker. Naast deze vaste kern is er nog de steunfractie. Enkele leden die zonder officiele titel de fractie ondersteunen. Dit zijn Jose, Felix, Paul en Rens. Met deze groep vergaderen we wekelijks op maandag. We hebben ook nog een wethouder, onze meest recente lijsttrekker Mary-Ann Schreurs. Maar volgens het dualistische principe komt die maar sporadisch naar fractievergaderingen. Dat is overigens niet voor iedere fractie zo. Bij de PvdA zitten de wethouders vrijwel iedere week in de fractiekamer.

Deze maandag staat er weinig op de agenda. Het zijn een paar rustige weken tot het in Maart weer druk gaat worden. Inhoudelijk spreken we over parkeerproblemen in de wijk Meerhoven. En ook de actie van wethouder Mary Fiers (PvdA) om te weigeren een vergunning af te geven  voor ondernemerdie een hotel bij het Evoluon wilde openen. Naar haar idee economisch niet handig. Dat komt tegen ons zere been. Sinds wanneer moet de gemeente bepalen wat goed is voor de ondernemer? Naast deze thema's doen we verslagen uit werkbezoeken en vergaderingen. Ook krijgen we nieuwe uitnodigingen. Ik mag naar een politiek cafe van het CDA over burgerwachten.

Soms gaan we na een fractievergadering een borrel drinken. Daar is deze avond weinig animo voor. Alleen Bram en ik lopen naar cafe Stads, dat vlakbij het gemeentehuis ligt. We bestellen bier. We praten wat maar al snel zijn we niet meer alleen. Raadslid Kees Rijnders en burgercommissielid Eddy de Beaumont van Leefbaar Eindhoven komen de kroeg binnen wandelen. Niet lang daarna komen ook Mieke Verhees en Frank Depla van de PvdA erbij. Ook Paul van Liempd is erbij. Hij is statenlid voor de PvdA maar zat tot vorig jaar in de raad. We spreken wat over de Amerikaanse congresverkiezingen. Maar ook de nieuwste roddels over de Eindhovense politiek komen voorbij. Bijvoorbeeld dat de SP niet mee wil naar het werkbezoek in Brussel. Overbodig volgens hen. Als je ziet hoeveel geld Eindhoven uit Brussel krijgt waag ik het sterk te betwijfelen. En we speculeren wie de nieuwe fractievoorzitter van de VVD zal worden. De huidige wordt wethouder omdat een zittende wethouder gaat vertrekken. We kunnen echter geen gedoodverfde kandidaat vaststellen.