Mickey Mouse is jarig!

Richard (dockx)

De bekendste muis op aarde maakte zijn debuut op 18 november 1928. Het diertje met de grote oren was toen voor het eerst te zien in het tekenfilmpje Stoomboot Willie.

Deze cartoon was de eerste die in een Amerikaanse bioscoop werd vertoond. De hoofdrol in deze film wordt gespeeld door een muis met grote oren.

Oorspronkelijk had de latere Mickey echter helemaal niet van die grote oren. Het ontwerp voor Walt Disney werd gedaan door Ub Iwerks. Iemand tekende 'per ongeluk' grote oren bij het ontwerp van de muis, omdat het er grappig uit zag. Iwerks vond dit echter ook wel geinig en besloot de grote oren te houden. FOK! feliciteert Mickey Mouse met zijn 82ste verjaardag!

Walt Disney wist als eerste een animatiefilm met geluid te maken, in de lees verder staat deze film.


Als het aan Walt Disney zelf gelegen had, was Mickey helemaal geen muis geweest. De geestelijk vader van de tekenfilmfiguur had Mickey in eerste instantie als konijn voor ogen. Dit beestje luisterde naar de naam Oswald, maar het idee werd van de tekentafel geveegd door de New Yorkse geldschieters van Disney. Hierop verzon hij maar een ander figuurtje en kwam met een muis met een rood broekje op de proppen: Mortimer. De vrouw van Walt vond dit te serieus klinken voor het beestje en stelde, met succes, Mickey voor.