Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de twee maten van de SGP.

Ik tracht mij in deze rubriek altijd genuanceerd uit te drukken. Dat lukt me vandaag even niet. Als Wilders stelt dat de Islam een achterlijke religie is, dan stel ik dat de SGP een achterlijke partij is. Die SGP biedt mogelijk gedoogsteun aan een minderheidskabinet van VVD en CDA, dat ook wordt gedoogd door de PVV. Verbijsterend. De SGP is een partij, voor welke Godsdienst de basis is van het beleid. De PVV is een partij waar de wens van stevige inperking van Godsdienstvrijheid en het uitsluiten op basis van religie.tot in de haarvaten is doorgedrongen. Van zo’n club zou een confessionele partij zich verre moeten houden.
 
Vice-fractievoorzitter Elbert Dijkgraaf stelt wel voorwaarden aan dat gedogen. Een daarvan is dat de regering “zich waardig moet gedragen”. Dat leidt tot deze onvermijdelijke vraag:
Kan de heer Dijkgraaf mij even uitleggen, wat er precies “waardig” is aan het aanschurken tegen een partij die juist zaken als Godsdienstvrijheid wil inperken? En wat is er trouwens “waardig” aan een kabinet dat zich laat steunen door een partij waarvan de ene lijsttrekker zei dat de leider een politieke pyromaan is, en de andere partijleider voor de verkiezingen het stemvolk bezwoer, nooit met die partij in zee te gaan?