Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een raar besluit van De Gelderlander.

Vandaag verschijnt ‘ie voor de rechter: de Marokkaanse jongen, die de redactie van De Gelderlander bedreigde omdat hij niet wilde dat een interview met zijn moeder en zijn zus zou worden gepubliceerd. Het gaat hier om de familie van een jongen, die na een mislukte overval op een hotel, op de vlucht voor de politie, op een zebrapad een man doodreed. Ik hoop dat ook deze bedreiger zeer langdurig achter de tralies verdwijnt, want het belemmeren van de journalistiek tast de fundamentele waarden van onze rechtsstaat aan.

Maar ook de argumentatie van de krant om het interview niet te plaatsen is raar:

“Het plaatsen was niet in het belang van de familie.” Dat is vreemd. Voor heel veel nieuws geldt, dat plaatsen niet in het belang van iemand is. Maar de taak van de media is, het volk in ruime mate voorzien van nieuws en achtergrond informatie, in plaats van zich te bekommeren of het plaatsen van nieuws al dan niet in de belang is van (familieleden van) een dader van een misdrijf.

Kan hoofdredacteur  Kees Pijnappels mij even laten weten, wanneer hij het gewraakte interview alsnog plaatst?