Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag het belonen van Marokkaans straattuig.

U kent ze wel, van die berichten dat mensen die zich rond Oud en Nieuw hebben misdragen, als het aan de politiek ligt zonder fatsoenlijk bezoek aan de rechter langer kunnen worden opgesloten. Stevig optreden! Behalve als het gaat om Marokkaantjes in Gouda:

Daar veroorzaakte een groep Marokkanen in de beruchte wijk Oosterwei rond de kerstdagen een hoop overlast. Ze bekogelden ondermeer voetgangers en auto’s met ijsballen, wat kan leiden tot fors letsel. In plaats van de raddraaiers vast te zetten, had de gemeente Gouda een ander idee. De jongens kregen een paar duizend euro toegestopt op voorwaarde, dat ze met Oud en Nieuw niet op straat zouden komen. Dus als je in Gouda een criminele Marokkaan bent, word je niet gestraft, maar afgekocht.

Okee. Wellicht kan de Nederlandse Inbrekersbond bij Justitie een paar ton eisen zodat ze een paar maandjes niet inbreken. Of het Nederlandse Zwartrijdersgenootschap vraagt aan de NS een ton, in ruil waarvoor ze voorlopig wél een treinkaartje kopen. Eén vlieger gaat niet op: ook als ik van Jan Peter, Piet Hein, Femke, Wouter of Geert een paar tientjes krijg: ik schrijf gewoon door! Een aanfluiting, de manier waarop de gemeente Gouda die crimineeltjes beloont.

Gisteren op TV. Verkiezingsdebat. Veel mensen waren fel tegen het korten van de Rijksbijdrage aan de gemeenten. Kunnen de deelnemers van gisteren mij even laten weten of ze het met me eens zijn, dat van de Rijksbijdrage aan Gouda wel een paar ton af kan?