Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over alcoholmisbruik op Urk.

Burgemeester Kroon van Urk wil de zuipketen in zijn gemeente legaliseren. Op die manier hoopt hij, dat er geen alcohol meer zal worden geschonken aan kinderen die jonger zijn dan 16 jaar. Een bespottelijk voornemen. Immers:

In een beschaafd land als het onze, moet je aan allerlei eisen voldoen als je een kroeg wilt beginnen. Je moet vakdiploma’s hebben die niet alleen over allerlei technische zaken gaan, maar vooral ook over de sociale aspecten van het horecavak. Zoals dat je mensen niet meer bijschenkt als ze al ladderzat zijn, en dat je geen alcohol schenkt aan kinderen.

Iemand die in een of andere boerenschuur een illegale kroeg begint, voldoet niet aan die eisen. Daarnaast voldoet zo’n schuur doorgaans niet aan allerlei verplichte zaken als goede brandveiligheid, nooduitgang, fatsoenlijk toilet. Pure valse concurrentie dus, wanneer je dat opeens gaat lopen gedogen. Zo’n boerenschuur die feitelijk als kroeg dient, met je dus helemaal niet willen gedogen, maar liever nog gewoon platbranden.

Urk gaat trouwens niet alleen gebukt onder een enorm alcoholmisbruik. Ook de cocaïne wordt daar per kilo gebruikt. Kan de heer Kroon mij even laten weten, of hij na het legaliseren van de illegale kroegen in zijn dorp ook van plan is om de drugshandel maar te legaliseren?