Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de senioren-leerplicht.

Op nu.nl las ik een lezenswaardig interview van minister Van der Laan. "Als ouders geen Nederlands spreken komen hun kinderen als ze vier zijn met twee jaar achterstand op school. Werk dat maar eens weg", aldus de bewindsman. "Ze lopen volgens de statistieken een twee keer zo grote kans op schooluitval, drie keer dat ze geen baan vinden en vijf keer dat ze contact met politie en justitie krijgen. Een drama voor die kinderen en voor de samenleving." Dus:

Van der Laan wil komen tot een leeftijdsonafhankelijke leerplicht om te zorgen dat allochtonen die om wat voor reden dan ook niet verplicht waren om de inburgeringscursus te volgen, toch behoorlijk Nederlands leren. Daar zit zeker wat in, vooral in het belang van de volgende generaties. Ik ben sowieso blij dat het is afgelopen met al die politiek correcte gemeentefoldertjes, waarin de huisvuildagen niet alleen in het Nederlands staan vermeld, maar ook in het Marokkaans en het Turks.

Hoog tijd voor een pittig gesprek van Van der Laan met zijn onderwijs-collega. Want die verplichte scholing moet dan wél voorhanden zijn. En kunnen justitieminister Hirsch Ballin en zijn collega Donner van Sociale Zaken mij even laten weten, op welke manier zij deze senioren-leerplicht gaan handhaven?