Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een verplichte rekentoets bij het eindexamen.

Werkelijk het ei van Columbus. Een verplichte rekentoets bij de eindexamens in het middelbaar onderwijs. Er is niets mis mee, dat van scholieren mag worden verwacht dat ze niet alleen weten hoe het zit met ’t kofschip en stam-plus-t, maar ook hoeveel 8 procent van € 70 is, en hoeveel gram spek er door anderhalve kilo stamppot moet als het recept zegt dat er 100 gram per pond in moet. Ik ben verbaasd dat de bewindslieden van Bijsterveldt en Dijksma deze exameneis niet eerder hebben bedacht...
Het is al erg genoeg dat veel PABO-studenten deze vragen niet weten te beantwoorden, terwijl die echt het middelbaar onderwijs hebben doorlopen. Hoog tijd dus voor steviger exameneisen.
 
Want kan het voltallige kabinet mij eens uitleggen, waarom we van inburgeraars verlangen dat ze over volkomen overbodige kennis beschikken, zoals het antwoord op vragen als “wie waarom Hugo de Groot met een boekenkist van de kerktoren van Bolsward gooide en wanneer,” terwijl we onze eigen kinderen niet eens fatsoenlijk leren schrijven en rekenen?