Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de door burgemeester Cohen van Amsterdam voorgestelde weigering van uitkeringen voor burkadraagsters.

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen wil vrouwen die altijd een burka dragen en een uitkering vragen, die uitkering weigeren. Immers, als je een uitkering vraagt, dien je er wel veel aan te doen om een baan te krijgen. Een burka sluit het krijgen van een baan uit, omdat het dragen van een burka in Nederlandse maatschappij niet wordt geaccepteerd, omdat een van de basisprincipes is, dat wij voor elkaar herkenbaar zijn, en ook communiceren met oogcontact. Godsdienstvrijheid is een groot goed, maar ook voor dat belangrijke recht geldt dat er uiteindelijk wel een grens zit aan wat je van de samenleving mag verlangen, qua acceptatie. Wat dat betreft is er een groot verschil tussen het dragen van een burka en het dragen van een hoofddoekje. Maar...

Iemand die altijd een bivakmuts zou dragen, die is ook kansloos op de arbeidsmarkt. En het is terecht als mensen die het krijgen van een baan willens en wetens in de weg staan, geen uitkering krijgen.

Maar kan de heer Cohen (met de in dit geval wel erg toepasselijke voornaam: Job) mij vertellen, wanneer hij ook komt met uitkeringsbeperkende maatregelen voor mensen die onder de tatoeages zitten, van de piercings aan elkaar hangen of getooid zijn met afschrikwekkende hanenkammen?